Post-Pill PCOS – Te hallottál már róla?

A Post-Pill PCOS kifejezés Dr. Lara Briden természetgyógyász orvostól származik, aki a Period Repair Manual című könyv szerzője. Dr. Briden szerint ez a PCOS második leggyakoribb típusa (a klasszikus típus után). Ebből a cikkből megtudhatod, miről is van szó.

Esetbemutatás

Kitti 28 éves, és már 6 éve szed orális fogamzásgátló tablettát a védekezés miatt. Az első menzesze 13 éves korában jött meg. A tabletta szedése előtt sosem voltak menstruációs problémái, a ciklusa meglehetősen rendszeres volt.

28 évesen azonban Kitti megházasodott, és férjével úgy döntöttek, családot alapítanak. Ennek érdekében Kitti abbahagyta a fogamzásgátló tabletta szedését. Ez már 6 hónapja volt, de azóta sem jött meg neki… 

Emiatt Kitti felkeresett egy nőgyógyászt, aki PCOS-t állapított meg nála. Kitti azóta alaposan utána olvasott a témának az interneten, és nem egészen érti, hogy miért nem illenek rá a PCOS klasszikus tünetei.

Gyakori eset: PCOS diagnózis a tabletta elhagyása után

Kitti este nem egyedülálló. Rengeteg nő tapasztalja, hogy az orális fogamzásgátló elhagyása után nem áll helyre a menstruációs ciklusa. Ebben az időszakban egyeseknél a bőr is pattanásosabbá válhat, és az orvos cisztákat is találhat a petefészekben.

Bár több közös tünet is lehet, ez az állapot egyáltalán nem azonos a klasszikus PCOS-sel!

Klasszikus PCOS vs. Post-Pill PCOS

Az átláthatóság kedvéért egy táblázatban mutatom be a két állapot jellemzőit.


Mind a két esetben tünet lehet a menstruáció elmaradása, valamint a magas LH:FSH arány. Post-Pill PCOS esetén is jelentkezhetnek aknék és ciszták, de ez nem mindig jellemző, és általában csak átmeneti. Post-Pill PCOS esetén nem jellemző az inzulinrezisztencia.

A Post-Pill PCOS fő ismertető jele az, hogy a tabletta szedése előtt rendszeres volt a ciklus, és nem voltak menstruációs problémák. Ezek tehát csak a tabletta elhagyása után jelentkeztek.

Mi az oka a Post-Pill PCOS-nek?

Röviden az, hogy a fogamzásgátló összezavarta az illető saját hormontermelését, ezért a tabletta elhagyása után felborult az LH és FSH hormonok aránya. Ennek következtében nincs menstruáció.

Meddig tart ez az állapot?

Az teljesen normális, ha tabletta elhagyása után nem áll helyre azonnal a ciklusod. Még a legjobb esetben is jó néhány hét kell, hogy visszaálljon a normál hormontermelésed. A Post-Pill PCOS diagnózisát akkor lehet felállítani, ha már legalább három hónapja nem szeded a fogamzásgátlót, és még mindig nem menstruálsz.

A tabletta szedése utáni menzesz-hiány hónapokig, sőt rosszabb esetben akár több, mint egy évig is eltarthat. Eddig nem érdemes várni, azt javaslom, három hónap után keress fel egy nőgyógyászt!

Hogyan lehet kezelni?

Mivel nem klasszikus PCOS-ről van szó, ez esetben nem feltétlen segít a PCOS-diéta vagy a PCOS-ben javasolt étrendkiegészítők (melyekről itt olvashatsz bővebben).

Mivel én dietetikus vagyok, és nem orvos, terápiás tanácsot nem tudok adni. Mindenesetre azt megosztom veled, hogy Dr. Lara Briden milyen gyógynövényeket ajánl: licorice root és white peony. Sajnos a pontos magyar megfelelőjüket nem tudom, de egy hozzáértő gyógynövény szakértő biztosan tud róla felvilágosítást adni.

Összefoglalás

Gyakori, hogy valaki a fogamzásgátló tabletta elhagyása után kap egy PCOS diagnózist. Jó hír, hogy ez nagy valószínűséggel nem a klasszikus forma, ezért nem feltétlen van rá szükséged, hogy a klasszikus kezelési utat válaszd. Persze az egészséges étrend és a rendszeres testmozgás mindenkinek javasolható, de ha magadra ismertél ebben a cikkben, talán érdemes másként nézned a helyzetedre. Nagy valószínűséggel csak egy átmeneti állapotról van szó, de az biztos, hogy az egészséges életmódból Te is sokat profitálhatsz.

Ez a cikk nem helyettesíti az orvosi konzultációt vagy kezelést, de azért remélem, hasznos volt számodra! Ha PCOS-ről van szó, érdemes a „dobozon kívül” is gondolkodni. Ahogy nincs egyetlen ok, úgy nincs egyetlen kezelés sem. Találd meg az okot, és a megoldást is meg fogod találni.

By |2018-05-10T13:39:35+00:002018, május 10|