Tudtad, hogy a D-VITAMIN kiemelten fontos PCOS-ben?

A D-vitamin egy nagyon érdekes tápanyag. Ma már tudjuk róla, hogy valójában nem is úgy működik, mint egy vitamin, hanem úgy, mint egy hormon. Helyesebb lenne D-hormonnak hívni, de már ráragadt a vitamin jelző.

Szinte a testünk összes sejtjén található D-vitamin receptor, például a petesejteken és az immunsejteken is, ezért logikusan gondolhatjuk, hogy nagyon fontos hatása van a szervezetünk működésére. Így is van. Íme, néhány terület, ahol a D-vitaminnak szerepe van:

  • Csontok anyagcseréje
  • Gyulladás csökkentése
  • Petesejtek érése
  • Termékenység
  • Glükóz és inzulin anyagcsere
  • Testsúlyszabályozás
  • Depresszió
  • Immunitás

A D-vitamin hiány következtében a szervezetben sokféle negatív következményre lehet számítani a csontsűrűség csökkenésétől, a termékenységi problémákon át, a depresszióig. Szerencsére ezeket a hatásokat könnyen meg lehet előzni megfelelő D-vitamin ellátottsággal.

A vizsgálatok szerint PCOS-ben igen gyakori a D-vitamin hiány, kb. a PCOS-sel diagnosztizált nők 67-85%-ára jellemző ez a probléma. Erre oda kell figyelni!

A cikk folytatásában bemutatom, hogyan segíthet a D-vitamin PCOS-ben.

1. Termékenység fokozása

A D-vitaminnak szerepe van a petesejtek megfelelő érésében és fejlődésében. A vizsgálatok szerint a D-vitamin kiegészítés kedvező hatással lehet a termékenységre PCOS-es nőknél, ezért kifejezetten ajánlott azok számára, akik szeretnének családot alapítani.

2. Androgének csökkentése

A vizsgálatok szerint a D-vitamin kiegészítés hatására csökken a tesztoszteronszint. Mivel a magas férfi nemi hormonszint következtében alakul ki a túlzott szőrösödés és hajhullás, ami számos PCOS-es nő életét keseríti meg, minden lehetőséget meg kell ragadni, ami segíthet az androgének csökkentésében. A D-vitamin kiegészítés lehet az egyik ilyen eszköz.

3. Gyulladás csökkentése

PCOS-ben általában jellemző a szervezet kisfokú, krónikus gyulladásos állapota, ami az inzulinrezisztenciának köszönhető. Ezt fejezi ki a vérvételi vizsgálattal felmérhető C-reaktív protein (rövidítve CRP) emelkedett szintje. Sajnos, emiatt a szív- és érrendszeri betegségek kockázata is fokozódik.

Jó hír viszont, hogy a vizsgálatok szerint, D-vitamin kiegészítéssel a gyulladás csökkenthető. Ez pedig több fronton is pozitív hatással lehet a szervezetedre.

 

Mennyi az annyi?

Bár a D-vitamint napfény hatására elő tudja állítani a szervezetünk, sajnos manapság nem töltünk annyi időt a szabadban, hogy ez kielégítő mértékben megtörténhessen. Ősztől tavaszig Magyarországon nem is lehet elég napfényhez jutni, nyáron pedig a többség alaposan bekeni magát fényvédő krémmel, ami ugyan megvédhet a napégéstől, de a D-vitamin termelődését is gátolja. Egyes élelmiszerekben van némi D-vitamin, de csupán étrendi forrásból nem lehet fedezni a szükségletet. Mindezek következtében érdemes D-vitamin étrendkiegészítővel pótolni a hiányt. De mennyit kéne szedni?

Ahhoz, hogy meg tudjuk határozni, mennyi D-vitamin kiegészítésre van szükséged, tudni kellene, mennyi a szérum D-vitamin szinted. Mivel én dietetikus vagyok, és nem orvos vagy gyógyszerész, ebben a kérdésben nem adhatok konkrét tanácsot. Ha biztosra akarsz menni, azt javaslom, kérdezz meg egy orvost, aki el is küld egy laborvizsgálatra, és az alapján meg tudja határozni a megfelelő adagot.

Amennyiben jelenleg megfelelő a D-vitamin szinted, ősztől tavaszig naponta kb. 1500-2000 nemzetközi egység D3 vitamint érdemes szedned. Mivel egy zsírban oldódó vitaminról van szó, a tablettát zsiradékot tartalmazó étkezés után érdemes bevenni.

Amennyiben alacsony a szérum D-vitamin szinted, ennél jóval nagyobb adagra is szükséged lehet, amit akár injekcióval is be tudnak neked adni. Szerencsére a D-vitamin a májban tud raktározódni, ezért egyszerre nagyobb mennyiséget is be lehet adni.

D-vitamin tartalmú élelmiszerek

Végezetül azért megemlítek néhány élelmiszert, amiben jelentősebb mennyiségű D-vitamin van, de ismét mondom, hogy csupán táplálkozás útján a szükséges D-vitamin mennyiség nem vihető be.

Számottevő D-vitamint tartalmaz:

  • Csukamájolaj
  • Kardhal
  • Lazac
  • Tonhal
  • Tej
  • Joghurt
  • Szardínia konzerv
  • Máj
  • Tojás.

 

 


Felhasznált forrás: 3 Major Roles of Vitamin D for PCOS

By | 2018-02-16T07:27:01+00:00 2018, február 13|

Ez a weboldal a felhasználói élmény optimalizálása érdekében sütiket használ. További információ

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Elfogad" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás